Kevytbetoni

Sopii kaikkeen rakentamiseen

Höyrykarkaistu kevytbetoni on maailmanlaajuisesti tunnettu rakennusmateriaali, jonka valmistusteknologia kehitettiin alun perin Suomessa ja Ruotsissa  1930-luvun alussa tuotenimellä Siporex. Tuosta ajasta kevytbetonin valmistusteknologia ja tuotanto on kehittynyt valtavasti. Nykyään kevytbetonia valmistetaan ympäri maailmaa eri tuotemerkeillä, kuten: Ytong, Celcon, Thermalite, Durox, Hebel ja Porit. Koko maailmassa valmistetaan vuosittain kymmeniä miljoonia kuutioita kevytbetonituotteita.

Kevytbetonia käytetään kaikessa rakentamisessa pientaloissa, kerros­taloissa ja teollisuusrakennuksissa. Käyttökohteita ovat ­mm. kantavat ­ulko- ja sisäseinät, ­palomuurit, kevyet väliseinät ja märkä­tilojen ­seinät. Kevytbetoni sopii erinomaisesti myös korjausrakentamiseen materiaalin keveyden, paloturvallisuuden ja helpon työstettävyyden ansiosta.

 

Ainutlaatuiset ominaisuudet

Kevytbetoni on kevyttä ja samalla kestävää. Se toimii siksi sekä kantavana rakenteena että lämmöneristeenä. Kevyt­betonin erinomainen keveys-lujuus suhde on höyrykarkaisuprosessin ansiosta. Eri harkkolaadut poikkeavat toisistaan painon (tiheyden) suhteen, siten että painavimmalla harkolla on suurin puristuslujuus.

Yksiaineinen ja paloturvallinen

 • yksiaineista – sitä voidaan käyttää ulkoseinissä ilman lisälämmöneristettä ja höyrynsulkumuovia ja se on siksi idioottivarma rakenne
 • paloturvallista – kevytbetoni sopii mm. teollisuusrakennusten palomuureiksi
 • helposti työstettävää – materiaalista voidaan helposti sahata tarvittavia paloja tai vaikkapa kaarevia muotoja
 • tuotteet koostuvat toisiaan täydentävistä rakenneratkaisuista
 • CE-merkittyä

Erinomainen lämmöneristyskyky

Kevytbetonin lämmönjohtavuus riippuu materiaalin tihey­destä, kosteudesta ja huokosten rakenteesta. Kevytbetonin suljetuis­sa huokosissa oleva ilma takaa materiaalin erinomaisen lämmön­eristyskyvyn. Seinärakenteen lämmöneristävyyteen vaikuttaa myös rakenteen tiiveys, joka kevytbetoniseinissä on hyvä ohutsaumamuu­rauksen ansiosta. bauroc-laastien käyttö ohutsaumamuuraukses­sa takaa  ilmatiiviit saumat, joihin ei synny kylmä­siltoja.

 

bauroc-kevytbetoni-3

Valmistetaan täysin puhtaista ainesosista

bauroc kevytbetonituotteet ovat ns. uuden sukupolven karkaistua kevytbetonia, jonka ainesosat ovat täysin puhtaita ja epäorgaanisia. Ainesosat eroavat merkittävästi jo toimintansa lopettaneen Ikaalisten tehtaan valmistamasta karkaistusta kevytbetonista eli siporexista.

Suomen RTS- rakennusmateriaalien päästöluokituksessa bauroc kevytbetoni kuuluu parhaaseen M1-luokkaan.

Karkaistun kevytbetonin ainesosat m1suomi

 • sementti
 • kalkki
 • kipsi
 • jauhettu hiekka
 • vesi
 • alumiinijauhe

Materiaalin valmistuksessa käytetään pieniä määriä puhdasta alumiinijauhetta, joka huokoistaa massan antaen materiaalille sen erinomaisen lämmöneristyskyvyn. Höyrykarkaisuprosessissa alumiinijauhe reagoi siten, että se passivoituu alumiinioksidiksi. Tuote on tutkittu ja se ei luovuta mitään haitallisia päästöjä tai hajuja sisäilmaan. Tästä todistuksena M1 luokitustodistus.

Valmistusprosessi

Kevytbetonimassa valetaan muotteihin ja tuotteesta riippuen muotteihin lisätään raudoitus. Kun massa on kovettunut ”muovailuvahaa vastaavan lujuuteen” se leikataan leikkauskoneessa ohuilla teräslangoilla oikean kokoisiksi tuotteiksi.

Lopullisen lujuuteensa tuotteet saavat leikkauksen jälkeen höyrykarkaisussa autoklaaveissa korkeassa lämpötilassa ja paineessa. Höyrykarkaisun yhteydessä muodostuu uusi homogeenien mineraali, tobermoriitti, joka tekee huokoisesta rakenteesta samanaikaisesti lujan ja keveän.

Autoklaavikäsittelyn jälkeen tuotteet pakataan puulavoille ja suojataan suojamuoveilla.

bauroc kevytbetonituotteet valmistetaan Virossa Kundan lähistöllä, jossa puhtaat perusraaka-aineet saadaan aivan tehtaan läheisyydestä: sementti Kundasta, kalkki Rakkesta ja hiekka Toolsen hiekkakuopasta.

Kevytbetonituotteiden laatu riippuu suurelta osin raaka-aineista ja valmistusteknologiasta, ja se saattaa erota hyvinkin paljon eri valmistajilla.

 

bauroc-kevytbetoni-2

bauroc tuotteet ovat maailman huippua

Bauroc International AS on Pohjois-Euroopan suurin kevytbetonituotteiden valmistaja, joka toimittaa tuotteita kaikkiin Balttian maihin, Suomeen, Ruotsiin, Tanskaan, Norjaan, Saksaan ja Englantiin.

bauroc tuotteet valmistetaan nykyaikaisilla tehtailla ­Virossa ja Latviassa. Korkealaatuiset raaka-aineet ja nykyaikainen teknologia takaavat sen, että bauroc-tehtaiden tuotanto on teknisiltä ominaisuuksiltaan maailman huippua.