Karkaistu kevytbetoni

Kevytbetonilla on ainutlaatuiset ominaisuudet

Karkaistua kevytbetonia käytetään laajasti ympäri maailmaa asunto-, toimitila- ja teollisuusrakentamisessa ja siitä on vuosikymmenien kuluessa rakennettu lukematon määrä rakennusfysikaalisesti oikein toimivia rakennuksia.

Karkaistu kevytbetoni on palamaton, puhdas, kestävä, energiatehokas ja helposti työstettävä rakennusmateriaali. Kevyt­betonilla on höyrykarkaisuprosessin ansiosta erinomainen keveys-lujuus suhde ja siksi se toimii sekä kantavana rakenteena että lämmöneristeenä.

Bauroc AS on Pohjois-Euroopan suurin kevytbetonin tuottaja ja valmistaa karkaistuja kevytbetonituotteita asunto- ja toimitila- ja teollisuusrakentamisen tarpeisiin 500 000 m3 vuosikapasiteetilla. Määrä vastaa noin 6000 kivitalon ulkoseinäharkkojen määrää.

Yksiaineinen rakenne toimii oikein

Kevytbetonista tehdyt ulkoseinärakenteet ovat yksiaineisia. Rakenteen hyvä lämmöneristävyys saadaan aikaan ilman lisäeristystä ja  höyrynsulkumuovia. Yksiaineinen kevytbetonirakenne on kosteusteknisesti turvallisempi, kuin seinärakenteet, joissa on erillinen lämmöneristekerros rakenteen sisällä. Tämä pätee erityisesti sellaisiin rakenteisiin, jossa lämmöneristeenä on käytetty avohuokoista ilmaa läpäisevää eristettä, kuten mineraalivillaa tai puukuitueristettä. Monikerrokselliset rakenteet, joissa on erillinen lämmöneristekerros, ovat yksi syy rakennusten sisä­ilmaongelmiin, sillä mikrobit ja homeitiöt muodostuvat rakenteissa materiaalikerroksien välisiin rajapintoihin. Karkaistussa kevytbetonista tehdyssä ulkoseinärakenteessa rajapintoja ei ole, sillä materiaali on täysin yksiaineista.

Katso Tampereen teknillisen yliopiston rakennusfysiikan professori Juha Vinhan lausunto asiasta >

Paloturvallisuus huippuluokkaa

Kevytbetonin ehdoton etu on sen huippuluokkaa oleva paloturvallisuus. Karkaistu kevytbetoni on luonnonmateriaali, josta ei palotilanteessa vapaudu ollenkaan savua tai myrkyllisiä kaasuja, jotka voivat olla tulipalossa jopa vaarallisempia kuin itse liekit. Bauroc-tuotteita käytetäänkin käyttökohde onkin osastoivat seinät ja palomuurit.

Hyvä lämmöneristyskyky

Karkaistulla kevytbetonilla on hyvä lämmöneristyskyky, mikä johtuu sen suljetuis­sa huokosissa olevassa eristävästä ilmasta. Seinärakenteen energiatehokkuuteen vaikuttaa myös rakenteen tiiveys, joka kevytbetoniseinissä on hyvä ilman pinnoitustakin ohutsaumamuu­rauksen ansiosta.

Ympäristöystävällinen tuote

bauroc kevytbetonituotteet ovat ekologisia ja päästöttömiä, ne kuuluvat rakennusmateriaalien puhtaimpaan M1 luokkaan. Kevytbetonilla on pitkä elinkaari, mikä on ympäristölle ystävällisin vaihtoehto. Valmistuksessa käytettävät puhtaat raaka-aineet saadaan aivan tehtaan läheisyydestä ja tuotannosta ei synny lainkaan jätteitä, sillä kaikki tuotannossa syntyvä ylijäämä kierrätetään takaisin valmistusprosessiin.

Valmistetaan täysin puhtaista ainesosista

bauroc kevytbetonituotteet valmistetaan täysin puhtaista ja epäorgaanisista kiviaineksista; hiekasta, kalkista, kipsistä, sementistä ja vedestä. Valmistuksessa käytetään pieniä määriä puhdasta alumiinijauhetta massan huokoistukseen, jonka vaikutuksesta tuote saa erinomaisen lämmöneristyskyvyn. Lujuuteensa tuotteet saavat höyrykarkaisussa korkeassa lämpötilassa ja paineessa. Höyrykarkaisun yhteydessä muodostuu uusi homogeenien mineraali, tobermoriitti, joka tekee huokoisesta rakenteesta samanaikaisesti lujan ja keveän.

Kevytbetonituotteiden laatu riippuu suurelta osin raaka-aineista ja valmistusteknologiasta, ja se saattaa erota hyvinkin paljon eri valmistajilla. bauroc kevytbetonituotteet valmistetaan Virossa Kundan lähistöllä, jossa puhtaat perusraaka-aineet saadaan aivan tehtaan läheisyydestä: sementti Kundasta, kalkki Rakkesta ja hiekka Toolsen hiekkakuopasta.  bauroc kevytbetonituotteet ovat ns. uuden sukupolven karkaistua kevytbetonia, jonka ainesosat eroavat merkittävästi jo toimintansa lopettaneen Ikaalisten tehtaan valmistamasta karkaistusta kevytbetonista eli siporexista.

Valmistusprosessi

  • Kevytbetonimassa valetaan muotteihin ja tuotteesta riippuen muotteihin lisätään raudoitus.
  • Kun massa on kovettunut ”muovailuvahaa vastaavan lujuuteen” se leikataan leikkauskoneessa ohuilla teräslangoilla oikean kokoisiksi tuotteiksi.
  • Lopullisen lujuuteensa tuotteet saavat leikkauksen jälkeen höyrykarkaisussa autoklaaveissa korkeassa lämpötilassa ja paineessa.
  • Höyrykarkaisun yhteydessä muodostuu uusi homogeenien mineraali, tobermoriitti, joka tekee huokoisesta rakenteesta samanaikaisesti lujan ja keveän.
  • Autoklaavikäsittelyn jälkeen tuotteet pakataan puulavoille ja suojataan suojamuoveilla.

bauroc-kevytbetoni-3

Eri harkkolaadut poikkeavat toisistaan painon (tiheyden) suhteen, siten että painavimmalla harkolla on suurin puristuslujuus.

Video karkaistun kevytbetonin valmistuksesta >