Asuntorakentaminen

Monipuolinen rakennusmateriaali asuntorakentamiseen

Bauroc kevytbetonituotteet sopivat erinomaisesti erilaisten asuintalojen rakentamiseen. Jämerä Kivitalot toimittaa yksilöllisesti suunniteltuja ja asennettuja pientaloja bauroc kevytbetonituotteista. Jämerä kivitalotoimitukseen voit sisällyttää runkomateriaalien lisäksi suunnittelupalvelun laatimat pää- ja rakennepiirustukset sekä kivirungon asennuspalvelun. Tutustu pientalojen osalta Jämerän eri toimitusvaihtoehtoihin tästä.

Bauroc kevytbetonituotteet soveltuvat Jämerän yksilöllisten pientalojen lisäksi muihinkin asuntorakentamishankkeisiin. Rivitaloihin ja pienkerrostaloihin kevytbetoni on erinomainen runkomateriaali. Myös korkeampien kerrostalojen ulkoseinät voidaan toteuttaa yksiaineisista ja massiivista ulkoseinäharkoista. Tällöin rakennuksessa on muu kantava runko, esim. betonilaatta ja kantavat seinälinjat tai vaikka pilarilaattarunko. Tällöinkin suunnittelun ja rakentamisen helppoutta tuovat yksiaineiset ja työstettävät ulkoseinäharkot sekä asennusvalmiit eri kuormaluokkiin mitoitetut aukonylityspalkit. Mittatarkoista väliseinälaatoista ja -harkoista voidaan lisäksi rakentaa niin kevyet kuin kantavat ja huoneistojenkin väliset seinärakenteet.

Yksinkertainen rakenne tuo toimintavarmuutta

Karkaistu kevytbetoni on palamaton M1-luokan rakennusmateriaali, josta voi rakentaa talon koko kantavan rungon. bauroc ECOTERM+ lämpöharkot ovat yksiaineista kevytbetonia, joista tehdyt seinät eivät vaadi vahvistavia betonivaluja eikä lisäeristystä. Yksiaineinen ulkoseinärakenne tuo toimintavarmuutta, sillä yksi ja sama materiaali on lämmöneriste, kantava rakenne, tuulensuoja ja ilman- ja höyrynsulku. Kevytbetonirakenteiden toimivuudesta tehdyn lausunnon mukaan “Yksiaineinen massiivinen kevytbetonirakenne on oikein toteutettuna kosteusteknisesti turvallisempi kuin ns. kerroksellinen seinärakenne, jossa on erillinen lämmöneristekerros rakenteen sisällä. Tämä pätee erityisesti sellaisiin rakenteisiin, joissa lämmöneristeenä on käytetty avohuokoista ilmaa läpäisevää eristettä, kuten mineraalivillaa tai puukuitueristettä… Yksiaineisessa rakenteessa ei ole erillisiä rajapintoja, joissa esiintyisi suuria suhteellisia kosteuksia tai joihin kosteus kerääntyisi. Yksiaineisen tiiviin materiaalin sisällä, jollainen kevytbetoni on, ei kasva myöskään mikrobeja, koska niitä ei pääse materiaalin sisälle tekovaiheessa tai jälkeen päin.” Lausunnon voi lukea kokonaisuudessan täältä.

Karkaistuilla kevytbetonituotteilla on myös hyvä lämmöneristävyys ja ilmanpitävyys. Kevytbetonirungon tiiviit ja eristävät rakenneliitoskohdat varmistavat rungon energiatehokkaan toiminnan. Massiivinen yksiaineinen runkorakenne pystyy myös varaamaan auringon säteilylämpöä ja sisäilman lämpöä. Näistä ominaisuuksista on hyötyä energiankulutuksen ja sisäilman olosuhteiden kannalta. Kesähelteillä massiivirakenteisessa talossa sisätilat pysyvät myös viileämpinä pitempään.

1. Yläpohjaelementit

Kevytbetoniyläpohja parantaa rakennuksen paloturvallisuutta myös yläpohjan osalta ja takaa ulkoseinän ja yläpohjaliitoksen eristävyyden ja tiiviyden. Tasoelementtien maksimipituus on 6 m ja elementin paksuus on 250 mm.

2. Ulkoseinäharkot

Kevytbetoniharkkoseinä on yksiaineinen ja energiatehokas sellaisenaan. Harkkoseinää ­ei tarvitse ­lisäeristää eikä käyttää muovihöyrynsulkua. Rakenteen ulkopinta rapataan tai vaihtoehtoisesti puuverhoillaan ja sisäpinta tasoitetaan. Harkkojen hyvän lujuuden ansiosta seiniä ei tarvitse myöskään vahvistaa betonivaluilla rakentamisen aikana. Erittäin mittatarkat harkot­ muurataan ohutsaumamuurauksella, mikä takaa rakenteen tiiviyden ja energiatehokkuuden.­ Ulkoseinäharkkojen paksuudet ovat 375 mm ja 500 mm.

3. Aukonylityspalkit

Ikkuna- ja oviaukkojen määrämittaiset ja valmiiksi kuormaluokkiin mitoitetut palkit ­nopeuttavat rakentamista. Palkit ovat seinäharkkojen vahvuisia.

4. Porrasaskelmat

Kevytbetoniportaat ­voi rakentaa suorana tai väli­tasollisena. Porraselementit tuetaan teräspalkeilla tai ympäröiviin seiniin. Askelmat voi pinnoittaa haluamallaan materiaalilla esim. ­laatoilla tai parketilla. Kiviportaat ovat käytössä hiljaiset. Kevytbetoniportaat helpottavat myös kulkua kerrosten välissä jo rakennusaikana.

5. Välipohjaelementit

Kevytbetonivälipohja on hiljainen. Elementtipinta voidaan pinnoittaa suoraan ruiskurappaamalla tai tasoittamalla ja maalaamalla. Tasoelementtien maksimipituus on 6 m ja elementin paksuus on 250 mm.

6. Väliseinälaatat

Kevytbetonilaatoista muuratut väliseinät eristävät ­hyvin ääntä ja ovat turvallinen valinta esim. märkätiloihin. Kantava väliseinä muurataan kevytbetoniharkoista.

7. Maanpaine-elementit

Maanpaine-elementit ovat pystyelementtejä, joista on nopea asentaa kellarikerroksen seinät.