Korjausrakentaminen

Korjausrakentamiskohde, johon on tehty väliseinät palonkestävästä kevytbetonista.

Korjausrakentamiskohde, johon on tehty väliseinät palonkestävästä kevytbetonista.

Paloturvallinen karkaistu kevytbetoni sopii korjausrakentamiseen

Rakennusten korjaaminen uuteen tehokkaaseen käyttöön on kestävän rakentamisen ja ilmastotavoitteiden näkökulmasta järkevää. Korjaushankkeessa lisäksi yhtenä tavoitteena on aina mahdollisuuksien mukaan parantaa rakennuksen energiatehokkuutta.

Korjausrakentamisessa on tärkeää vaalia vanhan rakennuksen kauniita ja historiallisia erityispiirteitä, mutta toisaalta tuoda rakennukseen lisää nykyajan toiminnallisuutta ja turvallisuutta, joilla taataan rakennuksen pitkä käyttöikä jatkossakin.

bauroc kevytbetonituotteet sopivat korjausrakentamiseen, sillä ne ovat

  • kevyitä
  • palamattomia
  • kosteutta kestäviä
  • eristäviä
  • ilmanpitäviä
  • työstettäviä
  • vähähiilistä kivimateriaalia
  • kemiallisesti vähäpäästöisiä M1-luokan tuotteita

Kevytbetonin tavanomaisia käyttökohteita korjausrakentamisessa

  • ullakkorakentaminen
  • seinien lisäeristäminen
  • märkätilojen saneeraus
  • vanhojen kiinteistöjen käyttötarkoitusten muutokset, kuten huoneistojen väliset seinärakenteet
  • erilaiset kuilut: hormit, huoltokuilut
  • IV-konehuoneet ja tekniset tilat
  • laajennukset ja lisäkerrosten rakentaminen

Vanhan rakennuksen massiivisen seinän lisäeristys kevytbetonilla.

Kevyt kivimateriaali 

Kevytbetoni on nimensä mukaisesti kevyttä, sen massa on noin 20% betonista. Tällä on merkitystä vanhojen rakennusten korjausrakentamisessa, joissa rakenteiden kantavuus on koetuksella.

Kevytbetonin kuivatiheys vaihtelee keveimmästä ja eristävimmästä ECOTERM+ ulkoseinäharkon 300 kg/m3 tiheydestä, tavanomaisen väliseinätuotteiden CLASSIC harkko 425 kg/m3 (CLASSIC harkko) tai 475 kg/m3 (ELEMENT väliseinälaatta), suuremman puristuslujuuden harkkoon 535 kg/m3 (HARD harkko). Tasapainokosteudessa tuotteissa on kosteutta lisäksi 4-6 % kuivapainosta, valmistuskosteus on tyypillisesti n. 30 paino%.

Kosteutta kestävä rakenne

Kiviaineisena materiaalina kevytbetoni kestää kosteutta ja on oiva valinta erilaisten märkätilojen ja kosteiden tilojen ratkaisuihin. Ulkoseinärakenteena yksiaineisista harkoista muuratun seinän toiminta on yksinkertaista ja toimivaa – kuten ennen vanhaan.

Palamaton, eristävä ja ilmanpitävä

Alueiden täydennysrakentamisessa ja erilaisissa rakennusten laajennushankkeissa tulee esiin tilanteita, jolloin rakenteilta vaaditaan suurta palonkestävyyttä ja rakenteiden tulee kestää palotilanteessa myös iskuja eli toimia ns. palomuureina.

Karkaistu kevytbetoni on palamaton materiaali ja harkkorakenteet täyttävät REI-M 120 vaatimukset 300 mm paksuisella harkolla, REI240 jo 200 mm harkolla ja EI120 100 mm harkolla.

Palonkestävyyden lisäksi kevytbetoniharkkorakenne on yhtä aikaa lämpöä eristävä, joten rakenteeseen ei tarvitse erikseen lisäeristettä.

Helposti työstettävä

Kevytbetoniharkkoseinän pintaan voi helposti tehdä urituksia ja läpivientien teko on helppoa. Yksiaineinen materiaali mahdollistaa erilaisten syvennysten, urien ja lovitusten teon, esim. televisiolle, erilaisille hyllyille, tehosteeksi jne. Pintaan voi myös kaivertaa taiteellisia kuvioita. Työstettävyydestä on etua, sillä korjausrakentamishankkeen aikana ei aina voi välttyä yllätyksiltä.

Vähäiset kemialliset päästöt ja valmistuksen ilmastopäästöt

Kevytbetonin kemialliset päästöt ovat vähäiset ja se kuuluu rakennusmateriaalien parhaimpaan M1-päästöluokkaan. Kevytbetonin valmistus on kiviaineiseksi materiaaliksi vähäpäästöistä, tuotteiden ilmastovaikutukset on selvitetty tarkkaan ja tuotteille on olemassa verifioitu ympäristöseloste EPD.

Tallinnassa korjausrakennuskohteeseen rakennettiin lisäkerros kevytbetonilämpöharkoilla .

 

Kevytbetonia voi käyttää myös tulisijoissa tulipesän vuoraukseen. Tässä korjausrakentamiskohteessa vanhan takan yläosa on uusittu kevytbetoniharkoilla ja harkkojen pintaan on uritettu koristeaihe. 

Tuotteet